Vad har jag gjort?

Här har jag samlat några godbitar. Hör gärna av dig om du vill ha fler arbetsprover!

Kläda blodig skjorta

Idén till Kläda blodig skjorta kom en dag när jag såg en bild från Göteborgs första barnsjukhus, där sjuka barn låg alldeles ensamma under välmanglade lakan i en stor, ödslig, sjukhussal. Om det såg så ensamt ut att vara barn förr, hur var det då att föda barn? Många andra delar av kvinnohistorien är väldokumenterade - som kvinnors arbete, eller kampen för rösträtt. Barnafödandets historia har jag däremot upplevt som både dunkel och mytomspunnen.

Boken tog tre år att skriva, och bygger på ett extremt omfattande researcharbete - det roligaste jag någonsin gjort. Hedrande nog blev den nominerad till Augustpriset 2022 i fackboksklassen.

Här kan du läsa mer om boken. 

Föreläsningar

Barnmorskor, läkare, biblioteksbesökare, konferensdeltagare - sedan Kläda blodig skjorta kom ut har jag fått äran att föreläsa om barnafödandets historia för massor av människor runt om i Sverige. Otroligt roligt! Hösten 2024 föreläser jag bland annat på stadsarkivet i Borås, för blivande barnmorskor på Göteborgs universitet, på Historiekryssningen och för Vårdförbundets medlemmar i Norrbotten.

Dagens Nyheter

Det är roligt att skriva för DN Kultur. Texterna får vara långa, det går att föra resonemang och ta fram spännande exempel, och dessutom blir de alltid så otroligt fint redigerade i papperstidningen. Sommaren 2023 skrev jag om hur barnmorskorna försvann från vår vardag. Hösten 2023 skrev jag om hur de borgerliga 1800-talspapporna banade väg för ett nytt faderskapsideal. År 2024 har jag skrivit om hur hårt samhället har dömt föräldrar till barn med NPF-diagnoser och om hur vi i Sverige har fått för oss att semestern innebär att man ska göra saker hela tiden.

Svenska Dagbladet

Hösten 2023 lanserade SvD en påkostad poddserie om Yoga Girls vilda graviditet. Kulturredaktionen bad mig skriva en text om freebirth utifrån ett historiskt och nutida perspektiv. Roligt! Läs den här.

Vi

Bland de senaste årens nya kunder finns tidningen Vi. För dem har jag skrivit om glassbilens historia och nutid, samt skildrat ett möte mellan psykiatrikern Anders Hansen och fysikprofessorn Ulf Danielsson. Den sistnämnda texten fick den eggande rubriken Hur dum kan en människa bli?

Så, bråka, spinna

Jag tycker väldigt mycket om att arbeta nära skickliga fotografer. Den här katalogen gjorde fotograf Maja Kristin Nylander och jag för utställningen Lin on me på Rydals museum 2023. Vi träffade entusiaster, experter, vävare och entreprenörer och fick verkligen gå till botten med den spännande fibern. Arbetet blev möjligt tack vare stipendium från Längmanska kulturfonden.

Hummerfiske i Trossen

Sedan 2021 tar jag frilansuppdrag för kommunikationsbyrån Rubrik, där jag bland annat skriver för Sjöräddningssällskapets medlemstidning Trossen - en drömpublikation för mig, som är seglare sedan barnsben. Hösten 2021 fick jag träffa de unga killarna Albin och Melker, vars hummerpremiär blev oväntat dramatisk (spoiler alert: de fick överge sin båt, simma till ett skär och bli uppvinschade av en helikopter). 

Grejen med Göteborg

Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram... Vad är egentligen typiskt göteborgskt? Under nästan hela 2020 jobbade jag som frilansande textredaktör för Grejen med Göteborg  - Stadsmuseets nya basutställning som öppnade i juni 2021, såklart med anledning av stadens 400-årsjubileum. Ett sjukt kul uppdrag. Och svårt! För hur förklarar man till exempel socialdemokratins historia på max tusen tecken? 

Två Dagar

Göteborgs-Postens helgbilaga Två Dagar är min äldsta och trognaste kund - jag har skrivit för den tidningen sedan 2015. Ämnena har varit otaliga: insektsfärs, möbler, sportstjärnorhockey  En text om området kring Frölunda torg.  En om vår dolda makthavare: leran. Och en om Rosenlund. För att bara nämna några.


Sahlgrenskaliv

Hösten 2019 fick jag i uppdrag att ta fram ett webbmagasin för sjukhuset - en plats där Sveriges största universitetssjukhus kan sprida nyheter, visa upp magin innanför väggarna, fördjupa aktuella frågor och bygga communitykänsla inom sjukhuset. Sahlgrenskaliv är ett helt digitalt magasin, öppet för allmänheten. Jag är anställd som redaktör för magasinet på halvtid, vilket innebär att planera, samordna och arbetsleda publiceringar, men också att skriva (och fota) en hel del själv.

Fair Isle

Fotografen Lisa Brunzell och jag reste till Fair Isle, en av Shetlandsöarna, för att berätta om den uråldriga Fair Isle-stickningen. Reportaget publicerades i ett nummer av Hemslöjd som vann Publishingpriset! Läs texten här (om du inte kommer åt den, mejla mig. Det är en fin text!).

Fair Isle-resan resulterade i flera andra artiklar.
Så här skrev jag  i Göteborgs-Posten om hur Fair Isle ska locka fler invånare genom vindkraft och bredband. 
Och så här skrev jag i Språktidningen om spew, voer, bairns och andra nordiskdoftande begrepp som lever kvar på de avlägsna öarna.

Eskilssons resor

Offside är en favoritkund. Där gjorde jag långpraktik (4 månader) under min journalistutbildning och sedan har jag fortsatt jobba för magasinet som frilans. Till exempel har jag haft detta lilla samtal med Hans Eskilsson, som långt efter spelarkarriären ägnar sitt liv åt att kuska runt mellan världens fotbollsarenor för att....titta. Klicka på bilden för att läsa.

Svampodlarna

Jag gillar personer som vågar. Eller som kan väldigt mycket om något extremt nischat. Ett tag skrev jag därför ganska mycket om ostronskivlingsodlarna Henrik och Ulrika Eriksson i Harplinge. Tekniken de använde, modet att säga upp sig från jobbet och satsa allt på en svampsort ingen kände till... Jag tyckte det var spännande. Förutom det här jobbet i Entreprenör skrev jag en text i det nu nedlagda magasinet Hunger, om svamp som framtidens mat. Och så en text i forskningsmagasinet Extrakt, som man kan läsa här

Hummerexperten

Någon har råkat släppa ut levande amerikansk hummer i Bohusläns vatten. Nu lever de amerikanska humrarna där under ytan, de parar sig med de europeiska, och vi har, som Vidar Öresland säger, ingen aning om vad de kan ställa till med. Det är ju något med invasiva arter som är både otäckt och kittlande, visst? Jag träffade Vidar i Lysekil för magasinet Filter. Klicka på bilden för att läsa.

Näringslivsprofilen

2016-2017 levererade jag varje vecka ett näringslivsporträtt till GP:s ekonomisidor. Många roliga intervjuer blev det. Som:
Pia Berglund, vd Svensk Sjöfart.
Erik Gatenholm, vd och grundare Cellink.
Danny Feltmann Espersen, vd Kappahl.
Charlotte Barouma, grundare Wästerläkarna.


Tårtmästare med historia

Det lönar sig att kolla på skräp-tv. För i ett program som Dessertmästarna kan man hitta en sån här otrolig person - Liv Sandberg, före detta knarkare och hemlös, numera världsmästare i bröllopstårta. Klicka på bilden för att läsa texten, som publicerades i Filter.

Abbe på bänken

Abbe är en av de mest fascinerande personer jag träffat. En blind, orädd rättshaverist som vintern 2016 förde en protest mot samhället, sittande på en bänk i Vasastan. Jag och fotograf Jonas Lindstedt följde honom i flera veckor för ett reportage i Göteborgs-Posten. Läs berättelsen här

Bilder gör Gabriel lugn

Numera är bildstöd jättevanligt i vården. Den enklaste BVC-kallelse brukar kompletteras med bildstöd för att alla ska ha möjlighet att förbereda sig. Men 2015 var det ganska nytt. Här skrev jag i Vårdförbundets medlemstidning Vårdfokus om hur Södra Älvsborgs sjukhus infört bildstöd inför diverse ingrepp och undersökningar och hur den lilla insatsen gjort livet enklare - för alla barn, men särskilt för de med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Läs texten här

"Jag är rädd att de slutar ringa"

2015-2017 var jag med och gjorde Göteborgs-Postens ekonomi- och näringslivsbilaga. Vi var några reportrar som gjorde ett helt nummer var i månaden, ungefär. Då handlade artiklarna om allt från privatekonomi till startups, karriärvägar och innovationer. Jobbet om att vabba som timvikarie kändes angeläget och satte fingret på en problematik inte så många skrivit om tidigare. Läs texten här och hojta gärna om du vill ha fler exempel på ekonomijournalistik jag skrivit - det finns mycket.

Svenska Mässan

När byrån Spoon fick i uppdrag att göra Svenska Mässans (då) nya tidning Moments var jag en av skribenterna som gjorde det första numret. Jag skrev bland annat om öl och frukost. Trevligt, jag gillar båda sakerna. Läs hela numret här